Tai Chi (Tai Ji Quan)

Tai Ji Quan is een Chinese bewegings- en gevechtskunst. Het is een geheel van vloeiende, harmonieuze, krachteloze bewegingen gebracht met een rustige ademhaling en een geestelijke concentratie.
In de Taoïstische filosofie betekent Tai Ji Quan de oertoestand zoals die was voor het ontstaan van de huidige kosmos. In wezen is het dus de oorsprong van hemel en aarde, Ying en Yang.
Wie Tai Ji Quan beoefent maakt de stilte voelbaar in zichzelf, luistert naar zijn lichaam en laat de verkeerde remmingen los.
Bij Tai Ji Quan is het van groot belang dat het lichaamsgewicht in een vloeiende beweging wordt overgebracht van de ene voet naar de andere zonder plotse en bruuske overgangen. Het bovenlichaam blijft altijd los en licht, terwijl de benen steeds stevig en vast blijven staan, zonder star te zijn.

De grondelementen van Tai Ji Quan in de Chinese leer zijn:

- Het sterke overwinnen door het zachte, het harde door het zwakke
- Een gewicht van één ton verplaatst met de kracht van één kilo
- Zich aanpassen aan de stijl van de tegenstander om hem met zijn eigen wapens te verslaan


Tai Ji Quan is een lichaamsoefening waarbij je je beter gaat voelen, de coördinatie verloopt vlotter, de verschillende organen worden beter geregeld en de lichamelijke en geestelijke reactievermogens worden opgevoerd. Dat werkt bijzonder positief op de stofwisseling, de bloedsomloop en dergelijke. Je lichaam wordt als het ware van binnenuit gemasseerd. Het is bewezen dat bij mensen met een chronische ziekte Tai Ji Quan helpt door een positievere ingesteldheid en een belangrijke conditieverbetering. Het ogenschijnlijk rustig bewegen van de Tai Ji beoefenaar is een uiting van beheersing van spieren en ademhaling.
De buikademhaling is van het allergrootste belang: diep, rustig, gelijkmatig en langzaam, volledig in harmonie met de bewegingen.
De buikademhaling verhoogt de elasticiteit van de borst en longweefsel en geeft een grotere longcapaciteit.
Meteen is er ook een positieve invloed op de bloedsomloop die met de ademhaling samengaat. De bloedtoevoer met zuurstofrijk bloed wordt verbeterd en brengt een rustigere hartslag met zich mee. De bloeddruk gaat omlaag en de lymfecirculatie wordt versneld, wat de verwijdering van afvalstoffen in het lichaam verbetert. Vermits de elasticiteit van aders en slagaders wordt verhoogd, hebben mensen die enkele jaren Tai Ji Quan beoefenen veel minder last van aderverkalking of hoge bloeddruk. Die betere bloedsomloop en de diepe ademhaling zorgen voor een betere spijsvertering en stofwisseling. Als je een tijdje bezig bent met Tai Ji Quan merk je dat je algemene houding gaat veranderen.
De wervelkolom blijft recht, het bekken is enigszins naar voren waardoor de lendenwervels loodrecht op het heiligbeen staan. De bewegingen worden veel meer vanuit de heupen ingezet, wat prima is voor de rug. Je gewrichten worden ook veel soepeler: de vloeiende, rustig uitgevoerde bewegingen activeren een groot aantal spieren en gewrichten die dan ook elastischer worden.

Samengevat kan men stellen dat de weldaden van Tai Ji Quan zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel zijn.HISTORIEK

Iedereen is het erover eens dat de familie CHEN, wonende in het dorpje Chen Chia Kou in de provincie Honan, de bezitters waren van deze discipline die in het geheim werd aangeleerd.
Een jonge buitenstaander, YANG LU CHAN (1799-1872) werd als huisknecht aangeworven en keek stiekem naar de sessies van de her des huizes. Vrij snel beoefende ook hij Tai Ji Quan en werd aanvaard door de oude leermeester, die danig onder de indruk was van zijn kunnen. Yang Lu Chan beoefende gedurende jaren verder en gaf de discipline door aan zijn zonen, YANG PAN HOU en YANG CHEN FU (1833-1936), die uiteindelijk als de ware grondlegger en bezieler van het Tai Ji Quan in China wordt aanzien.

LESGEVER

De lessen worden gegeven door Alex Hauwaert die dit jaar (2022) ook een boek Tai Chi "Voor rust en harmonie" schreef.

Willen jullie meer weten over de lesgever of het boek klik hier

LESUREN

WIE : iedereen vanaf 16 jaar

WANNEER EN WAAR :


Maandag
van 09u30 tot 10u45 (beginner)
van 11u00 tot 12u15 (gevorderden)
CC ’t Vondel (Balletzaal Jeugdcentrum), Leide 3, 1500 Halle

Woensdag
van 19u00 tot 20u15 (beginner)
van 20u30 tot 21u45 (gevorderden)
Turnzaal Heilig-Hart & College, Vondel 41 (Ingang Leide), 1500 Halle