Karate-do

 

 Wat is karate-do

Het woord karate-do betekent letterlijk de weg (do) van de lege (kara) hand (te). Het is een vechtkunst waarbij men geen gebruikt maakt van wapens (vandaar 'lege hand'), maar waarbij elk lichaamsdeel als een potentieel wapen beschouwd wordt.

Men kan kara (leeg) echter ook op een abstracter niveau interpreteren als de 'leegheid van de geest; leeg van elke agressie, of leeg van storende gedachten en emoties.
Dit maakt duidelijk dat karate-do veel meer is dan enkel een zelfverdedigingmethode. In karate-do leert men zichzelf kennen en overwinnen, leert men zichzelf en anderen respecteren, en nog zoveel andere zaken...

De 'do' in karate-do, wat 'de weg' betekent, maakt ons duidelijk dat karate-do een levensweg is, die men kan bewandelen zolang men wil. Het is een eindeloze weg die niet stopt na het behalen van de zwarte gordel, maar die net hierna nog boeiender en uitdagender wordt.
Tengu Ryu staat voor de geest waarin het karate-do binnen onze club wordt beoefend.(zie Tengu)

Over de geschiedenis van Karate-do kan je via het document Okinawa, waar karate ontstond, meer te weten komen.


Karatedo bij BRC Halle


Bij BRC Halle wordt karatedo beoefend volgens de principes van het C.R.B. - I.T., (Centre de Recherches Budo - Institut Tengu) geleid door Roland Habersetzer Soke "Tengu-no-michi". Dit betekent dat karate-do er beoefend wordt als een vechtkunst, niet als een vechtsport. Bijgevolg wordt er ook niet aan competitie gedaan. BRC Halle beoefent karate-do op een martiale manier, afgestemd op onze moderne en evoluerende maatschappij. Wil je hierover nog meer lezen, dan kan dit in volgende tekst:
'CRB-IT, een bewuste keuze'.

 

Praktisch :


wie : iedereen vanaf 12 jaar
waar : sportcomplex 'De Bres',
1500 HALLE, Monseigneur Senciestraat 13
wanneer :
elke vrijdag van 1930 tot 2130 uur (jeugd vanaf 2Kyu),
elke zondag van 1030 tot 1230 uur
bijkomende les jeugd (12 tot 18):
elke woensdag van 1800 tot 1930 uur